Wat is een CMS?

 

Een content management systeem (CMS) automatiseert een deel van het informatiemanagement proces.

In Nederland zijn er tientallen CMS’en in de markt, van redelijk eenvoudige systemen als WordPress en Joomla! tot enkele middelgrote systemen als Drupal en Kentico tot de grotere enterprise systemen als Adobe CQ en SDL Tridion. Bij deze laatste categorie CMS’en zijn inhoud, vormgeving, context en structuur strict van elkaar gescheiden.

INHOUD • Met behulp van een editor in het CMS kan informatie (content) worden aangemaakt en beheerd.

VORMGEVING • De lay-out is voor een groot deel vastgelegd in sjablonen (templates). Het CMS zorgt ervoor dat informatie in de juiste vormgeving wordt gepubliceerd.

CONTEXT • Een CMS helpt de content te verrijken met extra informatie (metadata) om het beter vindbaar en herbruikbaar te maken.

STRUCTUUR • Een CMS dat rekening houdt met de structuur van informatie kan helpen om contentelementen daar te plaatsen waar het relevant en passend is.


CMS-selectie

TIMAF-NL begeleidt organisaties bij een CMS-selectie, van requirements-analyse tot het uiteindelijke advies.

CMS-selectieDe CMS-selectie poster laat zien uit welke stappen een CMS-selectiebestaat. Dit is een handig instrument om bij de hand te houden in een selectieproject.

Download de CMS-selectie poster

Op FrankWatching schreef Erik Hartman een artikel dat uitlegt hoe je een CMS-selectie uitvoert.


CMS-overzicht

HartmanGIDS WCMDe HartmanGIDS biedt een overzicht van tools voor web content management (WCM), enterprise content management (ECM), search, analytics en collaboration. Elk jaar verschijnt er van de HartmanGIDS een papieren en een e-book editie.

Bekijk HartmanGIDS.nl

Bestel de HartmanGIDS


CMS-advies

TIMAF-NL, dé specialist in informatiemanagement, is een onafhankelijk adviesbureau met ruime ervaring in CMS-selecties. Wij gebruiken onze CMS-selectiemethodiek in trainingen en adviezen.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of bel +31 (0)30 877 3560.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *