Wat is informatiemanagement?

 

Informatiemanagement is het systematisch plannen, ontwikkelen, beheren, distribueren, evalueren en behouden van alle informatie in een organisatie.

Organisaties kampen met grote hoeveelheden almaar groeiende verzamelingen informatie en hebben steeds meer moeite om hier vat op te krijgen. Informatiemanagement helpt bij het beteugelen van die enorme groei doorinformatie effectief en procesmatig in te zetten.

Informatiemanagement levenscyclus

Informatiemanagement volgt de levenscyclus van informatie: van planning via ontwikkeling en beheer naar uiteindelijk archivering en zelfs vernietiging van de informatie. Alle fasen in de informatiemanagement levenscyclus staan in het teken van de organisatieprocessen. De levenscyclus bestaat uit zes fasen: plan, ontwikkel, beheer, distribueer, evalueer en behoud.

EIM levenscyclus

Op Frankwatching.nl schreef Erik Hartman een artikel dat uitlegt hoe de informatiemanagement levenscyclus kan helpen bij het scheppen van orde in de informatiechaos.

EIM levenscyclusErik Hartman Communicatie heeft de enterprise informatiemanagement (EIM) levenscyclus gevisualiseerd in een handige poster.

Dit is een nuttig instrument om de stappen in een informatiemanagement project te bespreken binnen je projectteam en met andere betrokkenen.

Download de levenscyclus poster

Vraag de poster per post aan

Fasen in de EIM levenscyclus

De EIM Levenscyclus verloopt in zes fasen.

Plan     In de planfase worden de organisatiedoelen en de behoefte van de doelgroep vertaald naar een informatiestrategie. In deze fase wordt ook een informatiearchitectuur ontwikkeld en wordt het informatiebeleid (‘governance’) bepaald.

OntwikkelIn de ontwikkelfase wordt informatie gecreëerd, bewerkt, ingescand, verzameld en/of op andere manieren verkregen. Informatie wordt in deze fase ook voorzien van context.

BeheerDe beheerfase betreft de organisatie van de informatie. In de beheerfase wordt de informatie opslagen, beveiligd, beoordeeld en goedgekeurd binnen een informatieorganisatie.

DistribueerIn de distribueerfase wordt de informatie samengesteld en aangeboden ter publicatie. Informatie kan worden geoptimaliseerd voor een specifiek kanaal of publiek.

EvalueerDe evaluatiefase is hét moment om te bekijken of informatie nog steeds actueel, waardevol en relevant is en het publiek de informatie kan vinden.

BehoudOok de behoudfase is belangrijk in het informatiemanagement proces. Hergebruik (delen van) waardevolle informatie en bewaar of vernietig informatie die niet langer bruikbaar is.


Hulp bij informatiemanagement

TIMAF-NL, dé specialist in informatiemanagement, gebruikt de content management levenscyclus in alle trainingen, workshops en adviezen.

Wij analyseren de informatiemanagement volwassenheid en geven advies hoe de organisatie meer waarde uit informatie kan halen door de informatiemanagement levenscyclus (beter) in te zetten.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of bel +31 (0)30 877 3560.


SCHRIJF IN VOOR DE EIM PRACTITIONER-TRAINING

EIM Practitioner TrainingDe online EIM Practitioner-training biedt een introductie in de wereld van enterprise informatiemanagement (EIM).

Je leert meer over de essentie van informatie, de 6 fasen van de informatiemanagement levenscyclus, het beoordelen van de informatievolwassenheid van een organisatie en over de 12 stappen van een informatiestrategie.

Schrijf in voor de Practitioner-training!

0 thoughts on “Wat is informatiemanagement?

  1. Beste Erik,

    Bedankt voor de heldere uitleg over content management!. Ik ben me aan het oriënteren op content marketing, en dit artikel was zeker een goede introductie. Bedankt voor het delen en blijf zo door gaan!

    Liefs Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *