Je ziet ze meer en meer op internet: afbeeldingen en videobeelden. Het gezegde “1 beeld zegt meer dan 1.000 woorden” wordt op sociale media als Twitter en LinkedIn veelvuldig in de praktijk gebracht. En SnapChat, Facebook en Instagram lijken te drijven op video. Koning YouTube vaart er wel bij.
Maar hoe beheer je al die afbeeldingen en video’s? Antwoord: met DAM! In het artikel Digital Asset Management: What It Is and Why You Need It beschrijft Theresa wat DAM zo waardevol maakt voor een organisatie.
DAM als reddingsboei van je digitale assets
Assets zijn video, afbeeldingen, audio-opnames, gedigitaliseerde documenten. Assets zijn een vorm van ongestructureerde informatie. Nu slingert informatie al overal en nergens rond in organisaties, maar met video en afbeeldingen is dat zeker het geval.
Bijkomend probleem is dat die hoge resolutie afbeeldingen, video’s en printklare pdf’s meestal niet doorzoekbaar zijn en vaak zo groot zijn dat men ze op aparte media bewaart. Dit is een nachtmerrie voor iedere professional die deze assets wil hergebruiken.
DAM is volgens Theresa: “all about the control, flexibility, portability, access, and reporting of digital assets between organizations, customers, partners, and suppliers.” Als discipline en technologies helpt DAM om de juiste assets bij de juiste mensen te brengen op alle apparaten, meestal ‘real time’ en met de mogelijkheid om het gebruik ervan te traceren en te meten binnen en buiten de organisatie.
Assets kunnen niet zonder metadata
Theresa geeft duidelijk aan dat een digitale asset meer is dan alleen het mediabestand. “To realize the value of a [media] file (or collection of files), you need to have additional information about that asset. In short, you need metadata.”
Die metadata kan natuurlijk bestaan uit de naam, de auteur of de creatiedatum, maar ook uit complexere informatie zoals de eigendomsrechten, de gebruiksrechten en de vergoedingen voor het gebruik ervan. Of de uitgeschreven tekst als het een video betreft.
De rol van DAM-systemen
DAM is in de eerste plaats een discipline, maar het is ook een technologie. In de meeste eenvoudige vorm biedt een DAM-systeem een veilige repository (opslagplaats) en helpt het bij de creatie, het beheer, organisatie, productie, distributie en – in potentie – het ten gelde maken van de digitale assets.
Dankzij de integratie van het DAM-systeem met andere systemen zoals een web content management systeem of een e-commerce systeem hoeft een marketeer of redacteur bijvoorbeeld niet meer bang te zijn dat zij het verkeerde logo of de verkeerde productafbeelding gebruikt.
Lees het CMI-artikel Digital Asset Management: What It Is and Why You Need It van Theresa Regli.
Theresa schreef eerder het boek Digital and Marketing Asset Management. Voor iedereen die met DAM aan de slag gaat of er al mee bezig is, kan dit boek een naslagwerk zijn waar je nog veel profijt van gaat hebben.