Informatie heeft context nodig om het beter vindbaar, herbruikbaar en relevant te maken. Het helpt ook om meer grip te krijgen op de informatie. We kunnen niet zonder, maar het is ook een van de lastigste uitdagingen in informatiemanagement.
Ik krijg regelmatig de vraag of metadata nog wel nodig is met de nieuwe ontwikkelingen in artificial intelligence (AI). Nu ben ik redelijk sceptisch over die ‘ontwikkelingen’ in de AI-hype. Maar het is wel een plausibele vraag. Dus ik beantwoord hem graag.
Metadata is een blijvertje
Het korte antwoord is: Ja, metadata is nog steeds nodig met AI. Want wat denk je dat de ‘AI’ doet met al die informatie die het analyseert en interpreteert? Juist: van context voorzien. AI en algorithmes labelen de informatie op de een of andere manier en gebruiken dat in hun output.
Ook bij AI gaat de regel op: garbage in, garbage out. Als de data niet een bepaalde (semantische) kwaliteit heeft, wordt het ook voor een AI lastig om er iets van te maken. Dus hoe meer je de AI helpt met het vooraf geven van context, hoe beter de AI kan presteren.
AI: je hulpje in de metadata
AI en algorithmes zijn wat mij betreft een welkome hulp bij het geautomatiseerd contextualiseren van informatie. Want het is in de praktijk ondoenlijk om alle informatie te classeren met metadata. Het is te veel, het is complex en het gaat vaak mis.
Veel metadata wordt al automatisch toegevoegd aan informatie. Denk aan een foto die je maakt met je smartphone. De datum, het apparaat, het formaat, de locatie – als je dat hebt ingesteld – en nog meer metadata wordt zonder dat je het in de gaten hebt allemaal meegegeven aan je foto.
Als je die foto’s vervolgens gebruikt op bijvoorbeeld Facebook of een ander social platform worden soms al de personen op die foto automatisch herkend. In de recente hype noemen leveranciers dat ‘AI’, maar eigenlijk zijn dit gewoon slimme algorithmes en soms zelfs: consistent gebruik maken van internationale metadatastandaarden.
Automatisch is vaak beter dan taxonomisch
Er zijn ook al tools in de markt van die grote aantallen informatie kunnen bepalen wat het onderwerp of in elk geval de belangrijkste inhoud is. Je moet er niet aan denken dat auteurs of redacteuren dit soort informatie allemaal handmatig moeten aangeven.
Keuzelijstjes, taxonomieën en andere metadata-instrumenten helpen maar een klein beetje in de informatie-chaos. Mensen vinden het lastig om uit zo’n gestructureerde lijst te kiezen. Ze missen ‘hun’ begrippen of het is gewoon teveel en te abstract en dan kiezen ze gewoon de bovenste. En daar ga je dan met je mooie taxodroom …
Vaak heeft elk informatiesysteem (WCM, DAM, CRM, ERP) ook zijn eigen metadata-instrumenten en -standaarden en dan wordt het op z’n zachtst gezegd uitdagend om van al die verschillende contexten nog iets zinnigs te maken. Een AI-algorithme kan hier veel leed verzachten door informatie uit allerlei bronnen van een ‘systeemoverstijgende’ context te voorzien die door vervolgens door alle systemen – en mensen – wordt begrepen.
Kijk goed naar wat mogelijk is
Ik zeg niet: doe alles met AI. Ik zeg ook niet: doe alles met de klassieke metadata-instrumenten als een taxonomie. Ik zeg liever: kijk wat er mogelijk is, wat mensen aankunnen, wat de tools kunnen en streef naar het uiteindelijke doel. En dat is: informatie zo goed, snel en efficiënt mogelijk van context voorzien zodat die informatie relevant, vindbaar en herbruikbaar is.
TRAINING METADATA
“Verbeter de relevantie, de vindbaarheid en het hergebruik van informatie!” De EIM Specialist-training Metadata laat zien wat (het belang van) metadata is, van welke instrumenten en standaarden je gebruik kunt maken en hoe je metadata succesvol beheert en inzet in je informatiestrategie. De cursist krijgt praktische instrumenten en methodieken om informatie beter vindbaar te maken, te personaliseren en te hergebruiken.
vanaf € 695,- online en vanaf € 595,- p.p. in-company | meer informatie
Docent Erik Hartman legt uit wat deze Specialist-training Metadata inhoudt