In elk geval niet waar de Smurfenhuisjes staan. Maar wel van zogenoemde ‘featured snippets’. Deze informatieblokjes krijgen een prominente positie op de Google zoekresultaatpagina en worden nu ook gebruikt in spraaksystemen en digitale assistenten.
Deze ‘featured snippets’ (aanbevolen fragmenten) zijn het beste nieuws voor informatieprofessionals sinds de introductie van de computer. Want zij dwingen organisaties om heel anders naar hun informatie en digitale kanalen te kijken en de informatie-architectuur nu echt serieus aan te pakken.
Het informatieblokje dat ‘featured snippet’ heet
Een ‘featured snippet’ is een blokje informatie met tekst, soms een afbeelding en altijd een titel met een link naar de bron. Deze ‘snippet’ is ‘featured’ omdat hij helemaal bovenaan het Google zoekresultaat verschijnt. Dus nog boven het ‘organische’ zoekresultaat. Maar nog wel onder de gesponsorede advertenties, want Google is natuurlijk wel een advertentiebedrijf met een zoekmachine.
Deze prominent plek wordt ook wel ‘position 0′ (zero) genoemd en menig marketeer zou haar/zijn rechterarm willen afstaan voor zo’n mooie plek als ‘aanbevolen fragment’. Want dit is namelijk de gedroomde conversieplek. En als je de nieuwe technologische ontwikkelingen een beetje volgt, voel je al aan dat dit straks de enige plek of in elk geval een van de weinige posities is waar je nog conversie kunt halen.
In de afbeelding hieronder vind je een voorbeeld van mijn eigen ‘snippet’ over informatiestrategie. Ik heb mijn beide armen nog, maar ik werk mij wel dagelijks het eelt op de vingers om zo’n mooie plek te bemachtigen.
Zo werkt Google Assisstent met een ‘featured snippet’
Als ik Siri, Alexa, Google assistent of welke digitale assisent dan ook een vraag stel, wil ik natuurlijk niet dat zij/hij de resultaatpagina van boven naar beneden gaat oplezen. Nee, ik wil een kort en relevant antwoord! En daar komt dan de ‘snippet to the rescue’.
De snelste manier om uit te leggen hoe dat werkt is met een korte video. In de video What is WordLift zie je hoe iemand aan Google Assistant vraagt wat dat product is. De digitale assistent zoekt vervolgens, pakt de feature snippet, toont de snippet en leest hem voor.
Google als verlengstuk van je website
Je eigen website is slechts een van de vele kanalen waar je contact hebt met je doelgroep. De meeste organisaties hebben inmiddels in de gaten dat menig online zoektocht op Google begint en niet op de eigen website. Dus doen ze hun best om vindbaar te zijn in het Google zoekresultaat. Liefst bovenaan de eerste pagina! Als dat niet lukt met ‘organic search’ investeren ze veel geld in advertenties die bovenaan het zoekresultaat verschijnt.
Wat de meeste organisaties zich niet realiseren is dat het Google zoekresultaat vaak het digitale ‘touch point’ is waar de consument begint én eindigt om informatie te halen of een product te kopen. Zoek eens op ‘wasmachine’ en zoek eens op ‘Vincent van Gogh’ en je ziet wat ik bedoel.
Sterker nog: je website wordt steeds minder belangrijk
Google wordt dus steeds meer het verlengstuk van je website en zal jouw website als ‘touch point’ met je doelgroep ook steeds meer gaan vervangen. In sommige scenario’s komt de klant helemaal niet op jouw website, maar gebruikt Google alleen jouw content op hun eigen resultaatpagina. In andere scenario’s komt de klant via Google op jouw website terecht. Maar de trend is dat het ‘klassieke’ scenario van “klant klikt op ons zoekresultaat in Google en komt bij ons terecht” steeds minder voorkomt.
Google doet zijn stinkende best om mensen snel het meest relevante antwoord te geven. Het haalt daarbij alles uit de kast om dat te bereiken en het werkt graag met bedrijven samen – al dan niet gesponsord – om dit te bereiken. Organisaties die hun content netjes optimaliseren voor Google krijgen voorrang boven de anderen.
Snippets zijn geen trucje en het is ook niet af te kopen
Google is heel duidelijk over ‘featured snippets’. Je hebt geen directe invloed op het plaatsen van jouw content als aanbevolen fragement. De uitleg hierover vind je op Aanbevolen fragmenten in Google Zoeken
Maar je hebt wel indirect invloed op de felbegeerde ‘positie 0’. Ik ga dat hier niet uitleggen, dat hebben anderen vóór mij al heel goed gedaan. Bijvoorbeeld Karen Bone in Want to target postion 0? Here’s what you need to make it happen of Davey Smit in Featured snippets: met jouw website bovenaan in Google.
Werk aan de winkel voor de informatie-architectuur
Met name marketeers zijn dagdagelijks bezig om hun webcontent te optimaliseren voor zoekmachines. Zij snappen de waarde van de snippets en een optimale vindbaarheid wel. Maar zij optimaliseren vaak een handvol pagina’s binnen specifieke thema’s voor een specifieke zoekmachine: Google.
Er is natuurlijk veel meer nodig dan SEO-activiteiten zoals het plaatsen van de juiste keywords, headers en zoekanalyse om een optimale vindbaarheid te realiseren voor al je informatie. Google wil het liefst informatie met een consistente structuur die zij herkennen en een context die zij begrijpen. En hier komt de informatie-architectuur om de hoek kijken: ALLE (!) informatie moet een vaste structuur krijgen en opgeknipt in informatiecomponenten, er moeten contentmodellen worden gemaakt om die informatieblokjes te kunnen hergebruiken en te distribueren en de informatie moet de juiste context krijgen in de vorm van metadata.
De gevolgen van spraak en digitale assistenten voor je content
De nieuwe technologische ontwikkelingen in spraak en digitale assistenen maken de noodzaak om de informatie-architectuur alleen maar groter. Ik noem een paar trends die we nu al waarnemen en waar we dankbaar gebruik van kunnen maken.
- Digitaal wordt steeds meer ‘augmented’ – Digitale ontwikkelingen helpen ons steeds meer om een digitale dialoog in ‘natuurlijke taal’ met onze doelgroep te hebben
- De vraag stuurt de interactie – Het zenden is voorbij. Alleen content die een concrete vraag beantwoord, wordt nog gevonden en gebruikt.
- Alleen wat relevant is, telt – Wie geen antwoord op de vraag geeft, wordt genegeerd door de doelgroep.
- Geen overbodige content meer – Alles wat niet concreet en kort de vraag beantwoord verstoort de dialoog en moet weg.
- Minder is meer – Mensen gaan niet minutenlang naar je verhaal luisteren. Het moet kort en bondig anders zijn ze weg.
- Mensen gebruiken vollediger zinnen in hun vraag – We zien dat mensen steeds meer woorden gebruiken in hun vraag (“Siri, wat is …?”). Dit geeft ons een beter inzicht in de context achter de vraag.
- Het antwoord moet een echt antwoord zijn – Als mensen een echte vraag in hun eigen taal moet het antwoord ook ‘natuurlijk’ zijn. “Volgens XXX is …: …”).
- Snellere analyse – We kunen nu real-time analyseren of het antwoord juist was, of de gesprekspartner tevreden is en of het ook tot een gewenst resultaat (conversie) heeft geleid.
Goed smurfnieuws voor informatieprofessionals
Deze ontwikkeling van ‘featured snippets’ is volgens mij heel goed nieuws voor informatieprofessionals. Want dit spel werkt alleen maar goed als informatie goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines, spraaksystemen en digitale assistenten. Dus een consistente expliciete structuur en optimale semantische verrijking als onderdeel van je informatie-architectuur zijn doorslaggevend.
En dat is nou precies waar de informatieprofessional bij kan helpen.
TRAINING INFORMATIE-ARCHITECTUUR
“Verbeter de relevantie, de vindbaarheid en het hergebruik van informatie!” De EIM Specialist-training Informatie-architectuur laat zien dat informatie-architectuur niet ingewikkeld of technisch is. De cursist krijgt praktische instrumenten en methodieken om informatie beter vindbaar te maken, te personaliseren en omni-channel in te zetten.
vanaf € 695,- online en vanaf € 595,- p.p. in-company | meer informatie
Docent Erik Hartman legt uit hoe deze training jou helpt als informatieprofessional.
HOU JE OP DE HOOGTE MET DE TIMAF NIEUWSBRIEF
ADVIES INFORMATIE-ARCHITECTUUR
TIMAF-NL, dé specialist in informatiemanagement, helpt organisatie bij het inrichten van hun informatie-architectuur.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of bel +31 (0)30 877 3560.