De 11 bronnen van disruptie waar elke organisatie rekening mee moet houden

Heb je de kredietcrisis overleefd, ben je net helemaal ‘compliant’ met de AVG, heb je een nieuwe pfas- en stikstofaanpak, komt het Corona-virus langs. Het houdt nooit op als je aan het roer van een organisatie staat.

Dus is het belangrijk om alert te zijn op dit soort marco-veranderingen van buitenaf zodat je snel adequaat kunt reageren of zelfs innoveren. In het MIT Sloan artikel The 11 Sources of Disruption Every Company Must Monitor beschrijft Amy Web een model dat je kan helpen om veranderingen van buitenaf tijdig op te merken.

11 macro-factoren voor disruptie

Amy is professor in ‘Strategic foresight’ aan de New York University Stern School of Business. Zij bestudeert mogelijke toekomstige ontwikkelingen en geeft strategisch advies aan grote organisaties. In haar praktijk gebruikt ze een model met 11 facturen die van buitenaf je organisatie overhoop kunnen gooien.

De 11 factoren gaan over de manier waarop rijkdom is verdeeld over de samenleving en de verschuivingen daarin. Over de kwaliteit van en de ontwikkelingen in onderwijs. Over de staat van de infrastructuur, de overheid, geopolitieke ontwikkelingen, de economie, volksgezondheid, demografie, het milieu, media en telecommunicatie en technologie als factor die alle andere factoren raakt en daarom een cirkel op zichzelf is in het model.

Omarm de onzekerheid

Dit lijkt een te veelomvattend model waar niet mee te werken is. Laat staan dat je er op kunt sturen. Maar Amy pleit ervoor om wel degelijk rekening te houden met al deze factoren in je strategie. Wie deze signalen negeert, is kwetsbaar voor disruptie. 

Amy geeft een voorbeeld uit 2004. Een tijd waarin mensen anders met informatie om leerden gaan. RIM (van de BlackBerry) zag die signalen niet, Appel wel. De rest is geschiedenis.

Amy hierover: “The ways in which RIM and Apple planned their futures are what sealed their fates, and what happened to RIM is a warning that applies to every organization. Senior leaders can choose to lean into uncertainty and methodically track disruptive forces early, or they can choose to innovate narrowly and reinforce established practices and beliefs.”

De kunst van dit observeren van externe factoren is dat je verbindingen aanbrengt tussen de signalen en dat je als organisatie vergelijkbare verbindingen aanbrengt om adequaat te reageren. “I have seen the most success in teams who use the macro change tool not just for a specific deliverable but to encourage ongoing signal scanning.”

Corona – we wisten dat het ging komen

Als we nu kijken naar de Corona-crisis. Sommige organisaties (overheden, medische wereld, gezondheidsorganisaties, farmaceutische industrie, internationale instituten) weten al jaren dat op een zeker moment een pandemie zal uitbreken.

En nu die uitbreekt in de vorm van COVID-19 lijkt het wel alsof deze organisaties erdoor zijn verrast. Er wordt zeer verschillend op gereageerd en men leert elke dag bij. We mogen hopen dat de verantwoordelijke organisaties snel een gezamenlijke aanpak overeenkomen en ervan leren voor een volgende keer.

Natuurlijk hebben wij ook als individuele burger onze verantwoordelijkheid. Maar we hebben juist instituten als een overheid, RIVM, OESO, WHO etc. in het leven geroepen om het algemeen belang te behartigen en een beleid te ontwikkelen. En om voelhoorns te hebben voor signalen die het ergste kunnen voorkomen.

Lees het MIT Sloan artikel The 11 Sources of Disruption Every Company Must Monitor van Amy Web.

Meer artikelen van MIT Sloan over COVID-19 aka Corona-virus