Wat is informatie?

 

Enterprise informatie is alle vormen van opgeslagen communicatie die een organisatie belangrijk genoeg vindt om te consumeren.

Communicatie is het uitwisselen van informatie. Wat die informatie ‘enterprise’ maakt, is dat het relevant is voor een organisatieproces.

Deze definitie van informatie is expres heel ruim. Een voorbeeld van enterprise informatie is een jaarverslag, een contract, een nieuwsbericht, een e-mail van een medewerker naar een klant over een contract, maar ook een tweet van de organisatie over een nieuwe dienst.

Gestructureerde en ongestructureerde informatie

Enterprise informatiemanagement (EIM) maakt onderscheid tussen gestructureerde informatie (data) en ongestructureerde informatie (content).

gestructureerde en ongestructureerde informatie

Gestructureerde informatie – oftewel data – zit opgeslagen in databases, bijvoorbeeld in een CRM- of een ERP-systeem. Een computersysteem kan deze informatie vrij eenvoudig lezen en interpreteren.

Ongestructureerde informatie – oftewel content – is voor een computersysteem lastiger te interpreteren. De structuur is niet direct duidelijk voor het computersysteem. Denk aan Office-documenten, een e-mailbericht of een Facebook-bericht.

Een aparte vorm van content is een asset. Denk hierbij aan afbeeldingen, video, audio en ook gedigitaliseerde documenten.

Informatie die in de laatste fase van de EIM-levenscyclus is beland en voor een bepaalde periode moet worden gearchiveerd, wordt een record genoemd.

Hoe meer informatie voorzien is van structuur, hoe beter een computersysteem de informatie kan lezen en interpreteren. De kunst van informatiemanagement is om ongestructureerde informatie zoveel mogelijk te structureren. Die noemen we dan ‘semi-gestructureerd’.

Semi-gestructureerde informatie wordt ook wel ‘intelligente content’, ‘smart content’ of ‘gestructureerde content’ genoemd.

Een informatie-architectuur helpt bij het structureren van informatie.


SCHRIJF IN VOOR DE EIM PRACTITIONER-TRAINING

EIM Practitioner TrainingDe online EIM Practitioner-training biedt een introductie in de wereld van enterprise informatiemanagement (EIM).

Je leert meer over de essentie en de eigenschappen van informatie, welke rol informatie speelt in de 6 fasen van de informatiemanagement levenscyclus en hoe je informatie strategisch kunt inzetten.

Button_inschrijven_groen


Docent Erik Hartman legt uit hoe deze training jou helpt als informatieprofessional

Button_inschrijven_groen


Hou je op de hoogte met de TIMAF nieuwsbrief