Wat is informatiemanagement?

 

Enterprise informatiemanagement (EIM) is het systematisch plannen, ontwikkelen, beheren, distribueren, evalueren en behouden van alle enterprise informatie in een organisatie.

Organisaties kampen met grote hoeveelheden almaar groeiende verzamelingen informatie en hebben steeds meer moeite om hier vat op te krijgen. Enterprise informatiemanagement (EIM) helpt bij het beteugelen van die enorme groei doorinformatie effectief en procesmatig in te zetten.

Levenscyclus enterprise informatiemanagement

EIM volgt de levenscyclus van enterprise informatie: van planning via ontwikkeling en beheer naar uiteindelijk archivering en zelfs vernietiging van de informatie.

Enterprise informatiemanagement (EIM) levenscyclus

 

Fasen in de EIM levenscyclus

De levenscyclus bestaat uit zes fasen: plan, ontwikkel, beheer, distribueer, evalueer en behoud.

Planfase EIM levenscyclusAls eerste de planfase waarin de organisatiedoelen en de behoefte van de doelgroep worden vertaald naar een informatiestrategie. In deze fase wordt ook een informatiearchitectuur ontwikkeld en de informatiegovernance bepaald.
Ontwikkelfase EIM levenscyclus

In de ontwikkelfase wordt informatie gecreëerd, bewerkt, ingescand, verzameld en/of op andere manieren verkregen. Informatie wordt in deze fase ook voorzien van context.

Beheerfase EIM levenscyclusDe beheerfase betreft de organisatie van de informatie. In de beheerfase wordt de informatie opslagen, beveiligd, beoordeeld en goedgekeurd binnen een informatieorganisatie.
Distribueerfase EIM levenscyclus

In de distribueerfase wordt de informatie samengesteld en aangeboden ter publicatie. Informatie kan worden geoptimaliseerd voor een specifiek kanaal of publiek.
Evalueerfase EIM levenscyclus

De evaluatiefase is hét moment om te bekijken of informatie nog steeds actueel, waardevol en relevant is en het publiek de informatie kan vinden.
Behoudfase EIM levenscyclus

Ook de behoudfase is belangrijk in het informatiemanagement proces. Hergebruik (delen van) waardevolle informatie en bewaar of vernietig informatie die niet langer bruikbaar is.

 

EIM heeft meerwaarde voor het organisatieproces

organisatieprocesAlle fasen in de EIM levenscyclus staan in het teken van het organisatieproces. In een organisatieproces wordt informatie namelijk ingezet om een doel te bereiken. Organisatieprocessen werken dan ook effectiever en efficiënter als het management van de enterprise informatie goed verloopt.

Organisaties die hun enterprise informatie procesmatig inzetten, bereiken eerder hun doelstellingen. Door informatiemanagement in te richten volgens de EIM-levenscyclus, krijgen organisatie meer vat door op de informatie en daarmee op het organisatieproces.

EIM denkt vanuit het organisatieproces

In elke fase van de EIM-levenscyclus wordt gedacht vanuit het organisatieproces. Vanzelfsprekend in de planfase waarbij de organisatiedoelen worden vertaald in een informatiestrategie. Bij de creatie van informatie in de ontwikkelfase, bij het optimaliseren van informatie in de beheerfase, bij het verspreiden van informatie in de distribueerfase.

Maar ook bij het meten van de meerwaarde van de informatie en de efficiëntie van het informatieproces in de evalueerfase en in de behoudfase waarin wordt bepaald of de informatie nog bijdraagt aan het organisatieproces.


Poster informatiemanagement levenscyclus

EIM levenscyclus TIMAF 2018TIMAF heeft de EIM levenscyclus gevisualiseerd in een handige poster.

Dit is een nuttig instrument om de stappen in een informatiemanagement project te bespreken binnen je projectteam en met andere betrokkenen.

Bekijk de poster Meer grip op de levenscyclus van informatie (pdf)

[tweet_box design=”default” float=”none”]Handig die TIMAF-poster EIM-levenscyclus! In één oogopslag alle zes fasen van de levenscyclus van informatiemanagement. Gratis downloaden en aan de slag! [/tweet_box]


Training informatiemanagement

EIM Practitioner TrainingDe online training EIM Practitioner biedt een introductie in de wereld van enterprise informatiemanagement (EIM).

Je leert meer over de essentie en de eigenschappen van informatie, welke rol informatie speelt in de 6 fasen van de informatiemanagement levenscyclus en hoe je informatie strategisch kunt inzetten.

Schrijf in voor de Practitioner-training!


Docent Erik Hartman legt uit hoe deze training jou helpt als informatieprofessional

Schrijf in voor de Practitioner-training!


Hou je op de hoogte met de TIMAF nieuwsbrief   

Advies bij informatiemanagement

TIMAF, dé specialist in informatiemanagement, gebruikt de EIM-levenscyclus in alle trainingen, workshops en adviezen.

Wij analyseren de informatievolwassenheid van de organisatie en geven advies hoe de organisatie meer waarde uit informatie kan halen door de EIM-levenscyclus optimaal te beheren.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of bel +31 (0)30 877 3560.

21 thoughts on “Wat is informatiemanagement?

  1. Beste Erik,

    Bedankt voor de heldere uitleg over content management!. Ik ben me aan het oriënteren op content marketing, en dit artikel was zeker een goede introductie. Bedankt voor het delen en blijf zo door gaan!

    Liefs Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.